Smernice o radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura

Bez autora
Jul 25 2013

Direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije Vera Božić-Trefalt najavila je danas da će na sajtu tog ministarstva biti objavljene smernice poslodavcima o radu u uslovima velikih vrućina.Vlada je još 2007. godine dala preporuku da se, ukoliko temperatura vazduha pređe 36 stepeni, u periodu između 11 i 16 časova ne radi na otvorenom prostoru ukoliko to proces rada dozvoljava.

Smernice o radu na otvorenom u uslovima visokih temperaturaDirektor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije Vera Božić-Trefalt najavila je danas da će na sajtu tog ministarstva biti objavljene smernice poslodavcima o radu u uslovima velikih vrućina.

Božić-Trefalt je podsetila na to da je Vlada još 2007. godine dala preporuku da se, ukoliko temperatura vazduha pređe 36 stepeni, u periodu između 11 i 16 časova ne radi na otvorenom prostoru ukoliko to proces rada dozvoljava.

Ona je objasnila da je razlog za davanje takve preporuke činjenica da izlaganje suncu može štetiti zdravlju zaposlenih jer mogu da dobiju sunčanicu ili toplotni udar.

Međutim, ukoliko u pomenutom delu dana i pri visokim temperaturama nije moguće prekinuti proces rada, kao što je, na primer, slučaj kod poslova na putevima i u građevinarstvu, neophodno je preduzimanje niza mera, među kojima su promena organizacije rada i obezbeđivanje veće količine vode i hladovine radnicima.

Prema njenim rečima, neophodno je da radnici na otvorenom prostoru nose sredstva lične zaštite, kao i da im se omoguće češći odmori i pauze.

Božić-Trefalt je navela da će Inspekcija rada reagovati ukoliko poslodavci ne preduzmu pomenute mere, uz napomenu da su se prethodnih godina oni u velikoj meri pridržavali uputstava i da se mali broj zaposlenih obraćao Upravi i Inspekciji zbog pritužbi na rad na visokim temperaturama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik